Ihmisen pitää nykyään olla ainakin pankki-, vero- ja matkatoimistovirkailija oman ammattinsa lisäksi. Lakiasioiden osaaminen on itsestäänselvyys, terveydenhoito-osaaminenkin on etu. Haluammeko tällaista? Työpaikoilla saman ihmisen täytyy hallita kaikki prosessiin liittyvät asiat. Pystymmekö omaksumaan kaiken tarvittavan tiedon? Onko edes järkevää sivuuttaa huippuammattilaisen kädenjälki – yleisosaajan ja huippuammattilaisen kädenjälki on usein erilainen.

Laura Annila on Pohjalaisen kolumnissaan 23.3.2019 pukenut pohdintani sanoiksi. Annila on otsikoinut koluminsa ”Itsepalvelun ihannetta voisi jo höllätä”, olen täysin samaa mieltä. Annila aloittaa kolumninsa kertomalla piirinuohousjärjestelmän purkautumisesta, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että kansalaisen täytyy itse huolehtia ajantasaisten säädösten tuntemisesta, jotta voi hankkia tarvitsemansa palvelun. Jos jokin säädös on jäänyt huomioimatta, kansalainen maksaa.

Asiakaspalvelua ja neuvontaa on toki saatavissa; verkkosivuilla on runsaasti tietoa, moneen paikkaan voi soittaakin ja saada apua ihmiseltä – tämä kuitenkin yleensä vasta hyvin pitkän jonotusajan jälkeen. Huomattakoon myös, että tietoa pitää ymmärtää hakea, kukaan ei huolehdi puolestasi.

Itsepalvelu sopii joihinkin asioihin ja tilanteisiin; pikapysähdys itsepalvelutankkauksella nopeuttaa matkantekoa, pikaruokala on välillä varsin oivallinen vaihtoehto. Itsepalvelukassakin voi olla joskus sopiva valinta. Kuitenkin tankkauspalvelu ja mahdollisesti tuulilasin pesu voisivat olla matkan kohokohtia. Ruokailun juhlavuus riippuu ympäristöstä. Marketin kassalla viikon ruokaostoksia pakatessani olen monesti ajatellut, että jos jokin kauppa palkkaa pakkaajan, siirryn asiakkaaksi sinne.

Valinnanvapaus on nyt muotisana, miksi kaikki sitten pakotetaan hoitamaan asiansa itse? Laura Annila pohtii kolumnissaan, että onko ihanne ”joukko huippuunsa itsenäistyneitä ihmisiä, jotka hoitavat kaiken itse, odottamatta mitään keneltäkään”. Minun ihanteeni se ei ole. Tahtoisin voida valita tilanteen mukaan, haluanko palvelua vai haluanko hoitaa asian itse. Aina en haluaisi edes yrittää olla joka alan asiantuntija. Entä sinä?